"Să nu ne ferim să luăm modele de procese sau de lucruri care merg bine, fie că sunt ale altor ţări, fie ale mediului privat. Eu nu am văzut astăzi un angajat al unui serviciu de achiziţii publice din cadrul unei primării sau instituţii publice care să schimbe slujba la fiecare trei ani. Întrebaţi, vă rog, în multinaţionale, în orice societăţi mari care au nişte reguli foarte clare de business şi o să vedeţi că la serviciul de achiziţii este obligaţie a oricărui audit ca cei din achiziţii să se schimbe maximum o dată la trei ani sau, dacă nu ies din serviciul achiziţii, măcar schimbă familia de produse cu care au legătură. De ce? Pentru că se creează inerent nişte relaţii personale între achizitor şi vânzător. Implicit, vrem sau nu vrem, ele există şi trebuie rupte", a declarat Costin Borc, în cadrul unei dezbateri pe marginea proiectului Strategiei Naţionale Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei.

Pe de altă parte, vicepremierul susţine că administraţia publică trebuie lăsată să îşi ia propriile decizii de business, iar o astfel de decizie trebuie analizată cu multă grijă, pentru că nu orice decizie proastă de business este neapărat şi ilegală.

"Nu vreau să deschid o cutie a Pandorei, dar vreau să spun că trebuie să avem puterea de a lăsa totuşi administraţia publică, locală şi centrală, să ia decizii de business. Şi vreau să spun că o decizie de business poate să fie proastă, dar nu trebuie să fie neapărat şi ilegală. Managerii care iau decizii proaste pot fi penalizaţi cu pierderea slujbei, dar nu trebuie să cădem în capcana de a judeca orice decizie proastă de business ca fiind una ilegală", a explicat vicepremierul.

În acest context, el a dat ca exemplu compania Nokia, care, în urmă cu 15 ani, domina piaţa de telefoane mobile, dar, în urma unor decizii proaste de business, a pierdut acest avantaj.

Referitor la procesul de luptă împotriva corupţiei, Costin Borc susţine că transparenţa procesului este esenţială, de la criteriile de selecţie a personalului, atunci când este vorba despre funcţii publice, a furnizorilor, la achiziţii publice, dar şi realizarea unor baze de date pe baza cărora să se realizeze analize ale rezultatelor acestor procese.

"Secretul pentru a ajunge la o utilizare eficientă a banului publicului stă în acele principii referitoare la interesul public, integritate, transparenţă", a subliniat vicepremierul. AGERPRES